Reklama
 
Blog | Pavel Neuman

Silicon Valley: Je etické zavřít profitabilní byznys a vyhodit 550 lidí?

Společnost Cisco nedávno přehodnotila svoji 590 milionovou investici do video kamery Flip a zhruba 550 lidí tak přišlo o práci. Nebylo by na tom nic neobvyklého, kdyby divize nebyla přes snížení míry růstu profitabilní.

Proti rozhodnutí subjektu, jehož smyslem existence je generovat zisk pro své akcionáře, nemůže být námitek. Dokonce ani možnost divizi prodat třetí straně, nemusí hrát z pohledu cílů Cisca téměř žádnou roli. To ve své analýze ostatně potvrzuje také agentura IHS iSuppli, přestože prodej hodnotného podnikání označila za ušlou příležitost.

Z pohledu společnosti Cisco jako celku, by se ale z prodeje divize opravdu vydělala jen nepatrná kapka. Navíc Cisco prostě není v byznyse spotřebního zboží a oprostit se od procesů, které nesouvisejí s jádrem podnikání společnosti, bývá jen ku prospěchu. Čím dříve, tím lépe. Z pohledu akcionářů udělal zřejmě John Chambers, ředitel Cisca správné rozhodnutí. Maximum energie na jádro podnikání. A tím foťák s kamerou není.

Jiný úhel pohledu na kauzu Flip na svém blogu nabízí insider ze Silicon Valley, Tom Foremski:

Reklama

Bezohledně zničit tolik pracovních míst v životaschopném podnikání je cynickým aktem ekonomické sabotáže – tím spíše, když se Spojené státy v tolik potřebném oživení ekonomického růstu spoléhají právě na sektor technologií. Překvapuje mě, že nikdo z Obamovy administrace pana Chamberse nekontaktoval a nepostěžoval si.

Pro lepší kontext nám může posloužit výše zmiňovaná analýza. Analytici IHS v ní odhadují, že by se Flip mezi lety 2010 až 2015 ve svém růstu téměř nehybně držel 4,4 procenta meziročně. Vedoucí analytik Jordan Selburn k tomu dodává: „Tento trh nezmizel…hodnota dobrého produktu zůstává stále silná.“

 Je etické zavřít profitabilní byznys a vyhodit 550 lidí?